26 Jan

Bakreni nakit

Ker se že nekaj časa nisem pripravila k pisanju, bom danes ponovno nekaj splošnega o nakitu, ki je tudi sicer med mojimi najljubšimi glede samega izdelovanja, predvsem ker res omogoča neomejeno svobodo pri samem izdelovanju.

Da sem izbrala baker je bila kar neka logična izbira, ker je ta material nekako okoli mene že od otroštva dalje, najprej v očetovi delavnici, kasneje pa tudi v moji prvi službi v Kropi, kjer sem se zaposlila kot graverka in se hkrati tudi priučila cizelerstva.

 

Nakit iz bakra ima izredno dolgo zgodovino, ki sega prav na sam začetek civilizacije in prav prvi najdeni kosi nakita so bili izdelani iz bakra. Še več pa so ga uporabljali, ko so odkrili tudi njegove zdravilne učinkovine. Nakit iz bakra in brona (bakrova zlitina s kositrom) je bil in bo ostal tudi v prihodnje aktualen za izdelavo nakita. Ima veliko pozitivnih lastnosti glede oblikovanja in tudi nudi izredno veliko možnosti glede končne obdelave, od svetleče polirane “oranžne” barve do temno rjavega antičnega odtenka.